Kviga

 

Arbetssånger

Lommen slår, hammaren klingar mot städet; i fjärran hörs gruvan spränga sig ned i berget. I tomrummet däremellan hördes musiken. Då som nu binder den samman människor i gemenskap. Men vad hörs i tomrummet numera? Ljudlandskapet har ändrats och en stor del i vardagen: arbetsmusiken, är ej längre i bruk. Vart har den tagit vägen?

Följ med oss på en resa till en annan tid, ett annat sätt att leva, innan alla levde med inspelad musik och gick runt i sin egen lilla hörlursbubbla.

 

Jul med Kviga

Ur de mörkaste arkiv har Kviga rotat framfolkmusikskattens julpärlor. De säregna jultraditionerna med staffansgång, julespel och lussebrud får plats och förklaring i de gamla medeltidsballaderna och sånglekarna. Med glimten i ögat tolkar Kviga julen som ni aldrig har hört den förut- övernaturlig och vild.

 

Folk i fångenskap

Hur levde Karolinersoldaten som krigsfånge? Hur skapas en barnamörderska? Vad skiljer en statare från en slav? Vilka var fångarna på Sveriges olika fängelser? 

Följ med på en resa bakåt i tiden och upptäck hur Sveriges rättsväsende vuxit fram sedan 1600-talet till att vara dagens kriminalvård. Genom faktiska, dokumenterade livsöden framträder historien genom musiken. Tack vare skillingtryck, spelmansböcker och inspelningar lever känslorna av människorna i rättssystemet kvar långt efter deras död. 

Folk i fångenskap, av trion Kviga, är en musikteaterföreställning där ni får möta dessa människor och deras röster i berättande sång och spel. 

Kviga är en folkmusiktrio som utforskar udda och bortglömd musik. Med fokus på historisk Skandinavisk folkmusik gestaltar dem livsöden från förr. Med stämsång, instrumentalspel och lekfulla arrangemang framför dem känslofulla, berättande visor. Med sättningen sång, knäppinstrument, folkliga flöjter och bas för Kviga den historiska folkmusiken till nuet.