Nina Grigorjeva är en multiinstrumentalist och sångerska med Europa som arbetsfält. Hon spelar på allt hon tar i händerna och gör det helhjärtat och passionerat. Redan i 17-års ålder överraskade hon genom att komma in på Kungliga Musikhögskolan med skyhöga poäng efter att bara spelat två år på sitt dåvarande huvudinstrument fagott. Efter det har hon fortsatt upptäcka nya instrument och frilansa inom olika genre och konstellationer.

Det som gör henne unik i sitt slag är hennes bredd och kompetens. Hon är lysande bra på att läsa noter ur ett 1600-tals manuskript och tolka andras verk samtidigt som hon är en skicklig improvisatör och tonsättare/låtskrivare. Hon är både ensemblemusiker och solist, står gärna i centrum på teaterscenen men har inget heller emot att sitta och skapa i en mörk källarstudio. Framförallt är Nina en passionerad i allt hon gör och är en outtröttligt nyfiken musiker.

Som barockmusiker på fagott och harpa har Nina frilansat med tjugotal barockorkestrar i Skandinavien/Europa, bland annat Hamburgs Barockorkester Elbipolis, Göteborg Barock och Camerata Öresund. Förutom stora orkester- och körverk har Nina medverkat i operauppsättningar, som Poppea på Royal Danish Theatre och varit solist med orkester.

Som folkmusiker (flöjtist, harpist och sångerska) spelar Nina i flera band, bland annat Duo Fabula med tiotal genomförda turnéer i Sverige, Tyskland och Nederländerna. Två av hennes senaste projekt är Eir som komponerar filmisk folkpop och Våtmark som sjunger traditionella ful- och snuskvisor.

Ninas hjärta klappar extra för kulning, ett säregen sångsätt/rop. Ett av hennes kulningsuppdrag är en stor produktion ”Calling Home” som ägde rum på Folkoperan där Nina medverkade som kulningsolist. Hon har även spelat in kulning till ett Metalalbum.

Med studier på musikhögskolor i Sverige, Danmark och Tyskland har Nina samlat på sig värdefull kunskap inom tidig musik och Skandinavisk folkmusik. Nina har tilldelats ett flertal stipendier, bland annat Konstnärsnämndens arbetsstipendium och Helge Ax:sons stiftelse.

En viktig del av Ninas frilansverksamhet är musikteater. Två av Ninas aktuella akter är barnteaterföreställning Kejsarens Näktergal (Duo Fabula) och Aldrig Ensam (Våtmark) som sattes upp i samarbete med Västanå Teater som eget konstnärligt projekt på Kmh.

Nina har spelats in på flera fullängdsalbum, bland andra: med Höör Barock och Dan Laurin (BIS), med trion Barocco Incantato (Samsong Productions), med barden och låtskrivaren Johan Syren (Debka Studios). Fler skivor är på gång!

Förutom musik och teater skriver Nina poesi, målar, dansar, håller på med hantverk och talar fyra språk flytande.

Tveka inte att kontakta henne ifall du har fler frågor!

HARPOR TILL SALU