Jag började spela harpa under 2006. Sedan dess har jag hunnit spela en hundratal konserter/framträdanden både som solist och som ackompaniatör och spelat in flera CD skivor med både historiska och folkliga harpor.

Jag är mycket aktiv inom folkmusik då jag spelar till dans, konserter och barnföreställningar olika band/ensembler och solo samt inom tidig musik då jag regelbundet tar solo/orkesteprojekt med den stora barockharpan. Jag ackompanjerar ofta egen sång eller andra sångare och instrumentalister.

Jag har studerat keltisk harpa på Södra Latins yrkesmusikerlinje för jazzharpisten Stina Hellberg. Under sista året på gymnasiet valde jag att ha harpa som huvudinstrument. Jag fortsatte med harplektioner under åren på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


I samband med musikstudierna i Tyskland träffade jag Margit Schultheiss, (specialist på historiska harpor och lärare vid Hochschule für Kunste Bremen) och fick möjlighet att bekanta sig med barockharpan "Arpa Doppia". Under ett års intensiva privatlektioner fick jag lära mig spelsättet och teknikerna man använder på renässans- och barockharpor.

Jag har även samarbetat med harpbyggaren Claus Hüttel som byggde klart min tvåradiga harpa Arpa Doppia under våren 2013 och Rainer Thurau som byggde klart min treradiga "Cellini" under 2016/17. Jag äger även en Böhmisk harpa och en renässansharpa byggd av Klangwerkstatt/Erland Westerström.

Under våren 2014 kom jag in på masterstudier i barockharpa (på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium /Köpenhamn) med maxpoäng och studerade där för Andrew Lawrence King.

Jag har erfarenhet av både stort och litet continuo / kompgrupp, har spelat i ett flertal stora produktioner / operauppsättningar, bl.a. operan Poppea av Monteverdi på Royal Danish Opera House under ledning av Peter Spissky och barockmusikalen "Magiska Klockan" med kollektivet Helt barockt" på Svartsjö slott under ledning av Ullrika Westerberg.

Under 2016 släpptes en av mina favoritskivor med musik av Telemann, Corelli och Bach (Höör barock under ledning av Dan Laurin, BIS records), där jag medverkar som både harpist och fagottist.

Sedan 2017 har Nina valt att prioritera folkmusiken och de folkliga harporna. Mer om det inom kort!

För harplektioner tryck här.

Nina Grigorjeva, harpa